کانون دیده بانان زمین در بررسی180 منطقه حفاظت شده در اکوسیستم های کوهستانی و

تالابی ثابت می کند که حفاظتی بودن این مناطق دروغی بیش نیست

 

ادامه بررسی ناحیه دو-مناطق حفاظت شده البرز شرقی

 

منطقه11-12-13البرزشرقی

 منطقه حفاظت شده لُوه و مناطق حفاظت شده  زاو( الف و ب)

Loveh  Protected Area & Zav-A & Zav-B Protected Area 1

  منطقه حفاظت شده لُوه  با مساحت3 هزارو 589 هکتار در سال 1378  حفاظت شده اعلام شد . این منطقه  به شکل نوار باریک شمالی- جنوبی و به طول حدود 15 کیلومتر متصل به ضلع غربی پارک ملی گلستان است  و رودخانه آب پران مرز مشترک طبیعی این دو منطقه است. افزون بر این  منطقه حفاظت شده  زاو ب  نیز در شمال غربی آن قرار دارد و رودخانه مادر سو (دوغ) و اتوبان گرگان- بجنورد،  مرز مشترک این دو منطقه است . ( در شرق روستای تنگراه )  .منطقه حفاظت شده لوه در  11کیلومتری شرق روستای لُوه  و 35کیلومتری شرق شهر گالیکش قراردارد.

منطقه حفاظت شده لوه منطقه ای کوهستان است در برگیرنده بخشی از رشته کوه کوسون و بخشی از کوه اسماعیل خانی.  تا دو دهه قبل این ارتفاعات پوشیده از جنگل های باستانی هیرکانی بود ولی به علت جنایت جنگلخواران امروز جز جزایری کوچک چیزی از آن جنگلها نمانده است .  آبشار آب پران، آبشار کندسکوه، تنگه رستم ، محوطه تاریخی میان تیره تخت سروا  ، تپه باستانی آب پران ، منطقه باستاني نعلين در این منطقه است .

مراکز جمعیتی داخل و مرز این منطقه شامل روستای خان دوش،  روستای کندسکوه( شهرستان گالیکش) ، روستای جمشیدآباد و  روستای دشت شاه می شود

 

 

منطقه حفاظت شده زاو الف   با مساحت5008 هکتار در سال 1380  حفاظت شده اعلام شد.  این منطقه متصل به شمال غربی پارک ملی گلستان قرار دارد. در بر گیرنده رشته کوه  جنگلی قلعه برون  با حداکثر فراز 1302 متر است.

منطقه  حفاظت شده زاو ب با مساحت9هزارو315 هکتار در سال 1380 حفاظت شده اعلام شد. این منطقه با فاصله حدود 6 کیلومتر در جنوب منطقه حفاظت شده زاو الف است. و  رودخانه مادر سو(رودخانه دوغ ) و اتوبان گرگان- بجنورد به فاصله کمی در جنوب آن قرار دارد و شهر کلاله و جاده کلاله-مراوه تپه در حدود 2کیلومتری شرق آن قرار دارد . فاصله شهر گالیکش با این منطقه حدود 14 کیلومتر و مینودشت 24 کیلومتر است .

منطقه  حفاظت شده  زاو ب منطقه ای کوهستانی  و در بر گیرنده رشته کوه جنگلی قره کسمور با حداکثر فراز 1259 متر می باشد. دره شایق و دره بیات در این منطقه است.

مراکز جمعیتی داخل و محدوده آن :  روستای زاو بالا- روستای زاو پایین- روستای ترجیلی -روستای خوجه - روستای سنگ چلو - روستای قرق - روستای جامی - روستای سوار -روستای توتل روستای تازه آباد- روستای سر جنگل  - و... .. عمدتا تابع شهرستان  کلاله و شهرستان گالیکش استان گلستان

 

 

منطقه حفاظت شده لوه- منطقه حفاظت شده زاو الف- منطقه حفاظت شده زاو ب

ماخذ تصویر اطلس مناطق حفاظت شده سال 1385- تکمیل و بزرگنمایی عوارض طبیعی ، راه ها ، مراکز جمعیتی ، علامت گذاری و ... از کانون دیده بانان زمین

 

 

 

حفاظتی که انجام نشد

در اطلس مناطق حفاظت شده انتخاب این سه منطقه حفاظت شده لوه ، زاو الف و زاوب را با عنوان  پهنه های  ضربه گیر پارک ملی گلستان ذکر کرده اند .  البته باید  گفت ضربه عبور دادن اتوبان 4 بانده  70 متری از داخل پارک ملی و ذخیره گاه زیستکره جهانی آنقدر کاری بود که  آن را از پای در بیاورد و ضربه گیر های غربی آن در هنگام این راه زنی کاری از پیش نبردند !!!.به علاوه خود این ضربه گیر ها نیز آنچنان ضربات محکمی بر سرشان کوفته اند که دیگر رمقی ندارند!!!!که به مواردی از آنها اشاره می شود :

 

 جنگل خواری در قالب طرح های فریبکارانه موسوم به جنگل داری در منطقه  حفاظت شده لُوه و مناطق حفاظت شده زاو

طی سالهای گذشته  جنگل خواری بزرگی تحت نام فریبکارانه موسوم به طرح های جنگل داری ، در منطقه لوه و محدوده آن به شدت در جریان بوده است !!!!!  وجود درختان سوزنی برگ  خود شاهد این غارت بزرگ است.  یعنی زمرد از جنگل های هیرکانی ربودند و خرمهره سبز  جاش گذاشتند و نام این غارت بزرگ را " طرح های جنگلداری" گذاشتند !!!! و همچنان  نیز سازمان جنگلها و مراتع تحت  اداره کل گلستان ،   به کار خود ادامه دهد !!!در اول دی1393 سایت نیلکوه در گفتگو با منصور ممشلی رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گالیکش در مورد این طرح ها چنین می نویسد :  

"در شهرستان گالیکش 52 هزار هکتار جنگل زیرنظر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری وجود دارد که در 17 هزار هکتار آن 4 طرح جنگلداری اجرا می شود. طرح های جنگلداری گالیکش در محدوده های سیجان و کیارام، لُوه، چقر وکرنگ کفتر و ترجنلی اجرا می شود.بخش های زیادی از جنگل های پارک ملی 90 هزار هکتاری گلستان نیز در محدوده شهرستان گالیکش قرار دارد اما اداره این پارک زیر نظر سازمان حفاظت از محیط زیست است."

طرح جنگل خواری موسوم به  "طرح جنگلداری ترجیلی"در محدوده روستای ترجنلی و تنگراه در منطقه حفاظت شده زاوب انجام می شود . 

و طرح جنگل خواری موسوم به " طرح جنگلداری  چقر وکرنگ کفتر"در محدوده روستای لوه است 

و طرح جنگل خواری موسوم به " طرح جنگلداری  سیجان " نیز در محدوده غربی منطقه حفاظت شده لوه.

 

چشم اندازی از روستای کندسکو و اراضی بیابان شده اطراف آن در منطقه به اصطلاح حفاظت شده لوه

 

 

   جنگل سوزی و خاکستر سازی ذخایر ژنتیکی در مناطق حفاظت شده زاو الف و زاو ب   به دلیل عدم تجهیزات موثر فوری خاموش کردن آتش

 

9 شهریور 1390 ایرنا - سیدجلیل صفی الحسینی بخشدار گالکیش : حدود 5 هکتار ازجنگلهای پهن برگ روستای "پاسنگ بالا" از توابع گالیکش طعمه حریق شد ...وی گفت علاوه براین شب یکشنبه نیز در جنگلهای منطقه جمشیدآباد در مسیر تنگراه به روستای "کندسکوه" آتش سوزی رخ داد در این آتش سوزی حدود 5 تا 6 هکتار طعمه حریق گشت. دراول هفته جاری نیز جنگلهای منطقه ترجنلی این بخش در نزدیکی چشمه های "زو و گالیله" دچار آتش سوزی شد  که طی آن 5 هکتار از اراضی طرح جنگل در آتش سوخت.....

 

18آذر1393ایرنا - منصور ممشلی ر ییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گالیکش : حوالی ساعت 12 امروز بخشی از جنگل های دره خدر اولیاء  روستای قرق اقمیش دچار آتش سوزی شد... وی به آتش سوزی روز گذشته در جنگل های 'کشانک ' آقمیش نیز اشاره کرد و ....ممشلی در خصوص آتش سوزی دیگر این منطقه نیز گفت: این حریق که ساعت 15 روز گذشته در طرح جنگلداری ترجنلی  روی داد ....وی سطح مناطق جنگلی دچار آتش سوزی شده طی امروز و دیروز منطقه را 3 هزار و 350 متر مربع بیان کرد ...

17دی1393 ایرنا -  یحیی مرادی مسوول روابط عمومی پارک ملی گلستان  : این آتش سوزی بعدازظهر دیروز در ارتفاعات  زاو در منطقه بیلی کوه پارک ملی گلستان رخ داد. پنج هکتار از عرصه های جنگلی این منطقه دچار حریق شد، افزود: این آتش سوزی حوالی ساعت 15 روز گذشته شروع و تا 9 شب ادامه داشت.

27 دی1393سایت سازمان حفاظت محیط زیست:  طی دو روز گذشته آتش سوزی در مناطق کندسکوه و قوش چشمه پارک ملی گلستان ،با حضور به موقع محیط بانان واحد ‏تنگراه وتنگه گل وهمچنین همیاران محیط زیست مهار وخاموش شد....به گفته شاهدین ومامورین سر محیط بانی تنگه گل و تنگراه وسعت اتش سوزی حدودا 4هکتار برآورد شده است .همچنین در روز پنجشنبه درمنطقه کندسکوه ، بالاتر از پاسگاه محیط بانی یک فقره اتش سوزی دیگر اتفاق افتاد که با حضور به موقع مامورین سریعا مهار شد و وسعت ان نیز حدود پانصد متر گزارش شده است .

12تیر1394 دولت بهار- سلیمان قربانزاده رئیس پارک ملی استان گلستان : آتش‌سوزی از ساعت 13 ظهر امروز در عرصه‌های جنگلی منطقه زاو پارک ملی گلستان آغاز شد که عصر امروز با تلاش نیروهای امدادی و مردم منطقه این آتش‌سوزی به صورت کامل خاموش شد. ر اثر این آتش‌سوزی حدود 1.5 هکتار از عرصه‌های جنگلی در مناطق صعب‌العبور پارک ملی گلستان در آتش سوخت.

13تیر 1394 ایرنا- سلیمان قربانزاده رئیس پارک ملی استان گلستان : این آتش سوزی در منطقه  عسلی کمردر منطقه لهندر قسمت شمالی پارک ملی گستان رخ داده است. در جریان این آتش سوزی درختان ولیک ، کندوس ، تنه های درختان افتاده تعدادی درختان ممرز و بلوط و تلوزارهای تمشک این منطقه دچار آتش سوزی شدند.

7آذر 1394تسنیم - منصور ممشلی رییس اداره منابع طبیعی و آبخیز داری شهرستان گالیکش در جمع خبرنگاران از ابتدای امسال تاکنون 40 مورد آتش‌سوزی در جنگل‌های شهرستان گالیکش رخ داده و بر اثر آن حدود 17.2 هکتار جنگل از بین رفته است…... و ی همچنین گفت  بامداد روز پنج شنبه 2 مورد آتش سوزی در مناطق اینچه‌سو و یکه مزار و نقاط کوهستانی قرقون از ارتفاعات روستای قوشه چشمه شهرستان گالیکش طعمه حریق شد ....

7آذر 1394ایرنا:  250 مترمربع از جنگل های منطقه گالیکش در گلستان  بر اثر چند فقره آتش سوزی  از بین رفت .این آتش سوزی ها در 3 روز گذشته در عرصه های جنگلی روستاهای «آقمیش»، «دکل تنگراه»، «صادق آباد» و «پاسنگ بالا» شهرستان گالیکش رخ داد. همچنین در این مدت یک فقره آتش سوزی در محدوده پارک ملی گلستان  نیز به وقوع پیوست. بر اثر این آتش سوزی، 4 تا5 هکتار از علفزارها و درختچه های حاشیه این پارک خسارت دید.

 

14آذر 1395 شبکه دانا -جلسه ستاد بحران گالیکش-........رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گالیکش نیز در این جلسه گفت: 5 روز پایانی هفته گذشته 10 مورد آتش‌سوزی در عرصه‌های جنگلی روستاهای بش اویلی، لوه، تنگراه، پاسنگ پایین، فارسیان، قلی تپه، کندسکوه، قوشه چشمه و یورت کاظم حدود 52 هکتار را سوزاند.

 

12آبان1396 راه دانا به نقل از نیلکوه- مسئول روابط عمومی  پارک ملی گلستان : 7 هکتار جنگل در آتش سوخت .یحی مرادی گفت هفته جاری منطقه سولگرد در پارک ملی گلستان و....

اول آذر 1396 ایسنا- امیر عبدوس مدیر کل حفاظت محیط زیست استان گلستان گفت: آتش سوزی که از شب گذشته در حاشیه پارک ملی گلستان رخ داده بود مهار شد اما منطقه حفاظت شده لوه همچنان در حال سوختن است ....

اول آذر 1396 ایرنا -بهزاد نجفی رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان گالیکش   روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: این آتش سوزی ها از عصر روز گذشته در برخی مناطق جنگلی روستاهای سیجان، فارسیان، کندوزکوه، تنگراه، ترجنلی، پاسنگ بالا و لووه این شهرستان و نیز منطقه دشت شاد در استان خراسان شمالی به وقوع پیوست.
وی گفت: آتش سوزی در برخی نقاط مانند پاسنگ بالا مهار شده و تلاش ها برای اطفای کامل
حریق ادامه دارد.......

 

 

 

 

 کارخانه سیمان در دل جنگل های باستانی هیرکانی  در  همسایگی منطقه حفاظت شده زاو

درحدود 8کیلومتری جنوب غرب منطقه حفاظت شده زاو ب یعنی در جنوب دوراهی شهر کلاله  و اتو بان گرگان-بجنورد و  در6 کیلومتری شهر گالیکش،  بنیاد مستضعفان ، در سال 1382 مبادرت به برپایی کارخانه سیمان  با نام  پیوند گلستان کرد با  ظرفیت تولیدی بیش از 3هزار تن سیمان در روز کرد و سرانجام در سال 1390 فعالیت  مخرب این کارخانه شروع شد .49 درصد سهام این کارخانه متعلق به بنياد مستضعفان و 51 درصد آن متعلق به شركت سرمايه‌گذاري سيمان اسپندار است.

 انتخاب اسم فریبکارانه "پیوند گلستان" مشابه اسم بنیاد مستضعفان  معنی معکوس می دهد!!!!  چرا که این کارخانه تا زمانی که پابرجا ست ، با کوه زدایی  بزرگ  که فعلا به شکل رسمی و اسمی از کوه تیل آباد در پناهگاه حیات وحش خوش ییلاق (حدود 30 کیلومتری جنوب گالیکش) شروع کرده و بعدا به سراغ کوه های دیگر این منطقه از جمله ارتفاعات جنگلی  منطقه حفاظت شده زاو   خواهد رفت !!!  نه تنها گسستگی کامل را بین اکوسیستم های کوهستانی در این بخش از گلستان  ایجاد خواهد کرد، بلکه با جنگل زدایی و برهم زدن تعادل اکوسیستم های شکننده  با انفجارات پیاپی ،  قدرت تخریبی سیل های منطقه را افزایش داده و خواهد داد یعنی تشدید دومینوی تخریب!!!!.  هدف عمده این جنگل خواری و کوهخواری بزرگ  به توبره کردن سنگ بستر های جنگل های باستانی هیرکانی در کشور خشک و بیابانی  و فرستان آن به ترکمنستان ، قرقیزستان و روسیه است !!!!! حال اگر به دلیل این سوداگری  جنایتکارانه ، بنیادهای  آب و خاک و جنگل این بخش از البرز شرقی از هم گسست و اگرمردم در مقابل سیل دچار خسارت و بد بختی شدند و اگر خاک و رسوب این کارخانه باقی مانده جنگل ها در منطقه حفاظت شده زاو را به نابودی کشاند  بهیچوجه اهمیتی برای پول پرستان ضد ایرانی بنیاد مستضعفان و شرکای آنها نداشته و ندارد !!!   .

 خبرگزاری مهر در 17 آبان 1391 در گزارشی تحت عنوان " زندگی سیمانی مردم سه روستای گالیکش"  نوشت :

با گذشت بیش از 15 ماه از افتتاح رسمی کارخانه سیمان پیوند گلستان با حضور رئیس جمهور، هنوز دغدغه آلودگیهای زیست محیطی این طرح وجود دارد و اکنون این دغدغه به نگرانی تبدیل شده است..... دغدغه آلودگی زیست محیطی و آلودگی صوتی این کارخانه از همان روز افتتاح مطرح بود تاجایی که احمد تمرتاش دهیار روستای تراچیق که یکی از روستاهای مجاور "کارخانه سیمان پیوند" است، در خصوص مشکلاتی که انفجارهای برداشت مصالح برای مردم دارد، توضیح داد.حال با گذشت بیش از یکسال از فعالیت کارخانه سیمان گالیکش، دغدغه های ناشی از آلایندگی این کارخانه وارد فاز جدیدی شد، بگونه ای که حاشیه نشینان این کارخانه، سکونت اطراف آن را غیرقابل تحمل عنوان کرده اند.سه روستا در حاشیه کارخانه سیمان پیوند گالیکش وجود دارد که روستاهای تراچیق و کمال آباد از جمله آنهاست . به گفته برخی اهالی، آلودگیهای زیست محیطی و صوتی این کارخانه داد روستاییان را درآورده است.به گفته یکی از اهالی، ساکنان روستاهای حاشیه از صدای مهیب انفجارهایی که در معدن این کارخانه صورت می گیرد، آرامش ندارند و خواهان توجه عاجل مسئولان به این معضل هستند.این روستایی ترک خوردن دیوارهای خانه های مسکونی، آلودگی هوا و گرد و غبار ناشی از غبار سیمان را از جمله مشکلات مردم روستاهای حاشیه بیان کرد و گفت: زندگی مردم سیمانی شده و گرد و غبار ناشی از سیمان سلامتی مردم را به مخاطره انداخته است.به گفته این روستایی، سیستم فیلتر و تصیفه کارخانه هنگام شب خاموش می شود و این وضعیت میزان آلودگیها را در این موقع بیشتر می کند. نگاهی به طبیعت و پوشش گیاهی حاشیه کارخانه نشان می دهد این پوشش دچار تخریب شده است و جنگل نیز سرسبزی اش را از دست داده است.......

 

 

افزایش تعداد و قدرت تخریبی سیل ها به علت جنگل زدایی 

تاکنون به علت جنگل زذایی در این منطقه سیل و زمین لغزش های بسیاری رخ داده است از جمله سیل های فاجعه بار دهه 80 که در اینجا تنها به چند مورد آنسیل های فاجعه بار در سال های اخیر اشاره می شود :

28 تیر 1390سایت خانه ملت : نماینده مینودشت،کلاله،مراوه تپه و گالیکش در مجلس نهم بیان کرد: سیل در منطقه مینودشت، کلاله، مراوه تپه و گالیکش خوشبختانه خسارات جانی نداشته اما در زمینه مالی به مردم ضرر زیادی وارد کرده است. 40 کیلومتر از جاده‌های بین‌المزارع در شهرستان کلاله از بین رفته است، شدت سیل به اندازه‌ای بود که 20 کیلومتر از جاده های روستایی نیز تخریب شده است......هر سال 2 بار سیل در منطقه رخ می دهد بنابراین مدیریت بحران شهرستان باید تجهیز شود.....

15 شهریور 1390سایت سازمان کشاورزی گلستان: بر اثر جاری شدن سیل در تاریخ   1و 4 شهریور سال جاری در شهرستان های مینودشت و گالیکش خسارت هایی به شرح ذیل به بخش کشاورزی و دامپروری این دو شهرستان وارد گردید. در جریان این سیل مبلغ 19096000000 ریال خسارت وارد گشته است.

اول شهریور 1394 سایت استانداری گلستان : نصرت برزگر فرماندار کلاله: جاری شدن سیلاب امروز خسارت‌های فراوانی را به زمین‌های کشاورزی، جاده ها و تاسیسات شهرستان وارد کرده است..... مزارع هندوانه و شالیزارها و تاسیسات آبرسانی در روستاهای یل چشمه و قایراق داشلی برون خسارت وارد کرده است.....

3  اردیبهشت 1395نیلکوه- مدیر جهاد کشاورزی گالیکش: در پی آن جاری شدن سیل در روز یک‌شنبه 29 فروردین ماه 1395 موجب بروز خسارت به جاده‌های بین مزارع، قنوات و مزارع گندم شهرستان گالیکش شد.

 

پایان  ناحیه دو-مناطق حفاظت شده پیکره کوهستانی البرز

ناحیه دو- ص22b از 22

ادامه

صفحه اصلی