مناطق حفاظت شده نمونه آشکار مسئولیت گریزی
پارک ملی پابند
بستر آبخیز های مهم و حیاتی رودخانه نکا و ظالم رود در هجوم سنگ خواران و طرح های سوداگری گردشگری
پارک های ملی نایبند – کیاسر و پابند هم زمان در اواخر سال 1382 به عنوان پارک ملی به فهرست سرا پا مخدوش مناطق حفاظتی اضافه شدند . کانون دیده بانان زمین پس از بازدید از پارک ملی نایبند در سال 1388 که گزارش آن تحت عنوان نایبندتنها پارک ملی دریایی ایران، منطقه اَمن برای آلوده سازان صنایع سمّی پتروشیمی عسلویه در همین سایت آمده است ، و مشاهده انواع آلودگی بویژه آلودگی های نفتی و پتروشیمی و تخریب و عاری بودن آن از هر نوع حفاظت ، کنجکاو بود تا وضعیت دو پارک ملی دیگر راهم ببیندکه سرانجام در سال جاری( 1391 ) موفق به بازدید از این دو پارک ملی شد ( پارک ملی کیاسر گواهی روشن از غارت میراث جنگل های باستانی هیرکانی )و در کمال حیرت آنها را زخم خورده از تخریب های گسترده دراین بخش از جنگل های هیرکانی و عاری از هر نوع حفاظت یافت.
مطابق قوانین موجود دولت موظف است از بستر های حیات و میراث طبیعی نسل ها محافظت و از تخریب و آلوده سازی آنها جلوگیری کند و تنها به اعلام آنها به عنوان مناطق حفاظتی اکتفا نکند !
نگزارش از کانون دیده بانان زمین - نسرین دخت خطیبی با همکاری مینا محبوبی و فرشته موثق نژاد
در بهار سال جاری ( 1391) 2 نفر از اعضای کانون دیده بانان زمین (نسرین دخت خطیبی و مینا محبوبی ) بازدید ی از برخی بخش های پارک ملی پابند داشتند که نتایج این بازدید در قالب 6 مجموعه تصویری(380تصویر ) ارائه شده است که عبارتند از :
مجموعه اول : چشم انداز هایی از برخی فضا های جغرافیایی و جنگل های باستانی بر جای مانده پارک ملی پابند
مجموعه دوم : تصاویری از درختان بجامانده ، گل های بهاری وگونه های علفی
مجموعه سوم : تصاویری از غارت بزرگ جنگل های هیرکانی میراث طبیعی نسل ها
مجموعه چهارم : تصاویری چند از اشکال بارز بیابانی، پیامد جنگل زدایی در پارک ملی پابند
مجموعه پنجم : تصاویری چند از آثار کوه خواری و معدن کاوی در پارک ملی پابند
مجموعه ششم : تصاویری چند از فرونشست زمین ، زمین لغزش و فرسایش های آبی شدید در پارک ملی پابند ناشی از جنگل زدایی
مجموعه هفتم : چشم انداز های روستایی در پارک ملی پابند
پیش از تصاویر ، ابتدا تعریف پارک ملی از نظر قانونی در ایران و سپس شاخص هایی از موقعیت جغرافیایی ، ویژگیهای گیاهی و جانوری پارک و مشاهدات کانون دیده بانان زمین بعلاوه برخی خبرهای قابل تامل ارائه می شود .
تعریف پارک ملی : پارک ملی به محدوده ای از منابع طبیعی کشور اعم از جنگل و مرتع و بیشه های طبیعی و اراضی جنگلی و دشت و آب و کوهستان اطلاق می شود که نمایانگر نمونه های برجسته ای از مظاهر طبیعی ایران باشد و به منظور حفظ همیشگی وضع زندگی و طبیعی آن و همچنین ایجاد محیط مناسب برای تکثیر و پرورش جانوران وحشی و رشد رستنیها در شرایط کاملاً طبیعی تحت حفاظت قرار می گیرد . ماخذ تعریف : فصل اول-ماده 2 آیین نامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست مصوب 3/12/1354 هیات وزیران ( ص332 کتاب قوانین و مقررات جهاد سازندگی معاونت حقوقی وامور مجلس –چاپ 1376 )
نخست - موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای گیاهی و جانوری پارک ملی پابند
1- موقعیت جغرافیایی پارک ملی پابند از زبان کانون دیده بانان زمین بر پایه نقشه های 1:50000
پارک ملی پابند با مساحت 24270 هکتار در شهرستان بهشهر و قسمت کوچکی از آن در شهرستان نکا در استان مازندران قرار دارد و همچنین طبق نقشه ارائه شده در اطلس مناطق حفاظت شده ، بخش کوچکی از آن نیز در شهرستان دامغان ( استان سمنان) قرار دارد .
موقعیت پارک ملی پابند و منطقه حفاظت شده هزار جریب در منطقه
راه ارتباطی به منطقه : از گلوگاه تا سرخ گریوه شرقی ترین قسمت پارک ملی پابند از طریق راه اسفالت 55 کیلومتر و از سرخ گریوه تا روستای پابند حدود 23 کیلومتر است.
پارک ملی پابند در ارتفاعات البرز شرقی قرار دارد وآبخیز های حیاتی دو رودخانه بسیار مهم منطقه مازندران یعنی رود نکا و ظالم رور می باشد .
بر پایه نقشه های 1:50000 بخش شمالی پارک ملی پابند ، آبخیز های مهم رودخانه نکا را تشکیل داده است .
رودخانه کیاسر باطول 13 کیلومتر از دامنه های شمالی غربی ارتفاعاتی نزدیک به کوه بارمتBaramat سرچشمه گرفته و پس از عبور از روستای غلامی به سمت شمال غرب کشیده شده در روستای کوادره ریز آبهای ظالم کوه به آن می ریزد و پس از عبور از دره بسیار عمیق دره کوا در نزدیکی تنگه کمردله و آبشار شرشری و پس از دریافت ریز آبه های کوه نسام و کوه لرما از پارک ملی پابند خارج می شود و پس از گذشتن از روستا های کفترکار و بند سر و روستای کیاسر به رودخانه نکا می پیوندد.
شاخه دیگری از رودخانه نکا در بخش شمالی شرقی پارک ملی پابند، از دامنه های شمالی کوه بارمت ( در شمال ارتفاعات سیاه خانی ) سرچشمه گرفته و با راستای جنوب شرقی- شمال غربی ، در این پارک ملی جریان دارد و پس از دریافت ریز آبه های کوه نینوا و کوه خرکشت از پارک ملی خارج شده و در نزدیک روستای سفید چاه به رودخانه نکا می پیوندد . طول تقریبی این شاخه از رود نکا در پارک ملی پابند حدود 10 کیلومتر است .
ظالم رود بخشی از مرز جنوبی پارک ملی پابند را تشکیل می دهد که در راستای شرقی – غربی جریان دارد. و مرز طبیعی این پارک ملی با منطقه حفاظت شده هزار جریب نیز محسوب می شود. بخش غربی رودخانه ظالم رود از میانه پارک ملی پابند عبور کرده و پس از عبور از روستا های پابند ، بادابسر ، لتر گاز به خارج از پارک ملی می رود . گفتنی است . راه روستایی به سمت درمزار و لیمونده از کنار همین رودخانه به سمت ارتفاعات جنوبی شروع می شود . شایان ذکر است مردم درمزار ، لیمونده و پابند و... به این رودخانه تِجن می گفتند.
بنا براین آبخیز ها ی رودخانه ظالم رود در این منطقه ، بخشی در منطقه حفاظت شده هزار جریب و بخشی در پارک ملی پابند می باشد. در توصیفی دقیق تر رودخانه دودره زهکش طبیعی آبخیز های واقع در منطقه هزار جریب است و ریزابه های آبخیز های ظالم رود در پارک ملی پابند نیز از طریق دره چهاردر زهکش می شود. حد فاصل این دو منطقه حفاظت شده نیز از طریق یال های کوه بایکلوم ، کوه جهله و کوه سیاه کند از هم جدا می شود .
افزوده :
رودخانه نکا : رودخانه نکا به طول 180 کیلومتر از 40کیلومتری جنوب شرقی گرگان شروع می شود و در 22 کیلومتری شمال غربی نکا به دریای خزر می ریزد .
رودخانه ظالم رود : ظالم رود ( زارم رود ) به طول حدود 100 کیلومتر از 60 کیلومتری جنوب بهشهر شروع می شود و در دو کیلومتری روستای آهودشت به رودخانه تجن می ریزد . بخش ابتدایی این رودخانه به آب سیاهخانی معروف است.
بلندای برخی از قلل کوه ها ی پارک ملی پابند :
کوه نینوا 2300 - سنگروچ 1960- کوه بارمت 2000- ظالم کوه 2063- کوه اندرک2231- کوه چهاردر 2326- کوه ترشیدو2585- کوه سوته گندم 2344- کوه بایکلوم 2398- کوه جهله2750- کوه سیاه کند 2908
نام برخی چشمه ها و دیگر پدیده ها درپارک ملی پابند
دره گزرو
دره چهار در
چشمه سفید
چشمه گت نو
کنگل چشمه
اسپه چشمه
چشمه ظالم کوه
چشمه باساک
آبشار شرشری
تنگه کمر دله
نام مکان ها و روستا ها درپارک ملی پابند:
الارز
امام زاده عبدالله
درازتاور
گت چشمه
سنگروچ
النگ
اسپه راه
ده مردی
غلامی
استارم
ونشید
کوادره
کوا
وندچال
سوت کویا
کانه کوم
رواتی
سگدره
درویش آباد
علی آباد
تجرخیل
بادابسر
لند
چالو
لترگاز
ورپام
کلا
امامزاده ابراهیم
درمزار
لیمونده
نرو
وجود این محیط کوهستانی با شرایط اقلیم مرطوب و نیمه مرطوب خزری و طیف گسترده میکرو اقلیم ها ،شرایط محیطی شگفت انگیزی را برای جنگل های هیرکانی بوجود آورده است که به ویژه در سه دهه گذشته توسط غارتگران این میراث های طبیعی نظیر چوکا چوب و دیگران نابود شده است ( تصاویر ضمیمه )
به علاوه این بخش از ارتفاعات البرز شرقی در جنوب پارک ملی پابند را شاید بتوان مرز طبیعی تغییر اقلیم نیز دانست یعنی مرز اقلیم نیمه مرطوب خزری و اقلیم نیمه خشک و این دگر گونی را با سرد تر شدن ، خشک تر شدن هوا در پای کوه های بارمت و غرب پای کوه های سیاه خانی احساس کردیم و جالب آنکه درختان پهن برگ بخش های شمالی پارک جای خود را به گیاهان مقاوم تری داده بودند نظیر سرو خزنده ( سرو پخش شونده ) ، ارس ، گون ، حتی بادام کوهی و ... که . مشاهده کردیم ( تصاویر پیوست ) که البته با حرکت به سمت غرب ظالم رود و روستا های پابند و درمزار شرایط اقلیمی مشابه بخش های شمالی تر شدند .
این ویژگی بسیار مهم یعنی تغییرات اقلیم و توپوگرافی و ... آنهم در فاصله ای نه چندان دور ، زیستگاه های گیاهی و جانوری متنوع و شگفت انگیز بوجود آورده است نظیر آنچه که در پارک ملی گلستان دیده بودیم. این ویژگی برای یک پارک ملی آنهم در چنین موقعیت جغرافیایی ارزش های زیستی بسیار دارد که متاسفانه در چشم سوداگران و مافیای زمین خوار ، سنگ خوار و جنگل خوار ، به دلیل مسئولیت گریزی متولیان حفاظت از این میراث های طبیعی ملی ، به هیچ انگاشته می شود و هر گونه دخل و تصرف در منطقه انجام می شود. کانون دیده بانان زمین معتقد است با برهم خوردن تعادل طبیعی منطقه ، تشدید سیل های خانمان برانداز ، تشدید و دوام خشک سالی ها ، رانش های بیشتر حتمی است و ادامه این روند نه تنها چرخه زیستی در پارک مل یپابند را به شدت مخاطره انگیز خواهد کرد بلکه مردم این منطقه را نیز با مشکلات بسیار زیاد مواجه خواهد نمود مردمی که طی قرن ها در این جنگل ها زیسته اند !
2- محدوده پارك ملي پابند بر اساس بيست و چهارمين جلسه شوراي عالي حفاظت محيط زيست ( 1382 )
درپي طرح صيانت از جنگل هاي شمال و جلوگيري از روند تخريب اين منبع منحصربه فرد زيستي در جهان يعني جنگل هاي هيركاني، دو بخش از اين مجموعه بي نظير با تصويب شوراي عالي حفاظت محيط زيست براي حفاظت هرچه بيشتر به پارك ملي تبديل شد. پابند در شهرستان نكا و بهشهر به مساحت ۲۱هزار هكتار و پارك ملي كياسر واقع در شهرستان ساري به مساحت ۶هزار هكتار كه شامل دو حوزه بخشي از عرصه جنگلي واقع در قسمت هاي غرب و شمال منطقه به عنوان ذخيره گاه بيوسفر و بخش ديگر در قسمت هاي شرق و جنوب به عنوان پارك ملي است.اين دو منطقه به دليل دربرداشتن گونه هاي خاص گياهي ازجمله راش و ليلكي و گونه هاي ارزشمند جانوري مثل مرال، شوكا، پلنگ، شغال و... و همچنين عدم دست اندازي و وجود تعارض و در نتيجه آن كنترل هرچه بهتر منطقه انتخاب شده اند و حدود پارك ملي پابند به شرح زير است:
از شمال از روستاي افت لت در امتداد جاده مالرو و به سمت شرق پس از عبور از روستاي استارم و روستاي الارز سپس در امتداد يال به قله ۲۶۳۰ متر از شرق از قله ۲۶۳۰ به سمت جنوب در امتداد خط القعر تا جاده آسفالته دامغان و سپس در امتداد رودخانه ادامه مسير داده تا تلاقي رودخانه گت دره - ارم و از جنوب از محل تلاقي رودخانه گت دره - ارم به سمت جنوب تا قله ۱۵۰۶ متر و سپس به سمت غرب پس از عبور از قلل ۲۴۷۳ متر و ۲۳۱۰ متر تا قله ۲۵۰۳ متر، از غرب از قله ۲۵۰۳ متر به سمت شمال در امتداد يال تا در خوار و سپس از اين روستا در امتداد جاده پس از عبور از روستاي كلا به سمت شمال تا سنگ دره و روستاي افت لت. .... ( همشهری 24 اردیبهشت 1383)
3-موقعیت و ویژگیهای گیاهی و جانوری پارک ملی پابند برگرفته از اطلس مناطق حفاظت شده (چاپ 1385- سازمان حفاظت محیط زیست )
این منطقه با مساحتی برابر با 24270 هکتار واقع در استان مازندران ، در سال 1383 به عنوان پارک ملی انتخاب شد از ویژگیهای این پارک می توان به وجود جنگل های کم نظیر هیرکانی و گونه های با ارزش شوکا و مرال در آن اشاره کرد . دامنه ارتفاعی 1200 تا 3100 متر ، دما و بارندگی متوسط سالیانه 9 درجه سانتیگراد و 650 میلیمتر موجب تشکیل اقلیم نیمه مرطوب معتدل در منطقه شده اند . منطقه ای است کوهستانی با قله های مرتفع و دره های پر آب که رودخانه ظالم رود آن را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می کند . منطقه حفاظت شده هزار جریب در جوار این پارک قرار دارد . از گونه های مهم گیاهی منطقه میتوان راش ، ممرز ، توسکای ییلاقی ، بلند مازو – پلت – شیردار – نمدار – ملچ- خرمندی، اوری- لور- زبان گنجشک – ازگیل- تمشک- برگ بویی – خاس- چای کوهی- اقونیطون- مازندرانی و آلاله ایرانی را نام برد . گونه های اصلی جانوری منطقه عبارتند از : شوکا، مرال ، پلنگ، خرس قهوه ای ، گراز ، شغال ، روباه معمولی ، تشی، سمور جنگلی، دارکوب ، عقاب جنگلی ، کبک ، انواع سنگ چشم و ماهی قزل آلا ، وجود تنوع زیستی بالا ، جنگل های خزری ، گونه های با ارزش شوکا و مرال ، دره های پر آب ، جلوه های طبیعی زیبا و راه های دسترسی مناسب ، زمینه فعالیت های علمی ، پژوهشی و گردشگری را در این پارک ملی مهیا ساخته اند
پارک ملی پابند
ماخذ نقشه : اطلس مناطق حفاظت شده چاپ 1385- تکمیل اسامی روستا ها و برخی از عوارض طبیعی از کانون دیده بانان زمین است
4- گسترش محدوده پارک ملی پابند به دو منطقه پارک ملی و شکار ممنوع (1387)
محدوده پارك ملي پابند در نكا (استان مازندران) به دو بخش محدوده جديد و منطقه شكار ممنوع براي تقويت و تسهيل حفاظت از محيط زيست و مراقبت از گونه هاي كمياب جانوري تفكيك مي شود. كميسيون امور زيربنايي، صنعت و محيط زيست در جلسه 18 آذر 86 خود بنا به پيشنهاد سازمان محيط زيست، با تفكيك محدوده پارك ملي 72 هزار هكتاري پابند به دو بخش محدوده جديد و منطقه شكار ممنوع، موافقت كرد.
به گزارش روز پنج شنبه ايرنا به نقل از پايگاه اطلاع رساني دولت، بر اساس اين مصوبه، محدوده جديد پارك ملي پابند به مساحت 24هزار و 500 هكتار و منطقه شكار ممنوع آن به مساحت 47 هزار و 500 هكتار تعيين شد.اين پارك، از ناحيه شمالي از روستاي چناربن تا روستاي نمكه ، از سمت شرق از روستاي نمكه تا ارتفاعات كوه بادله ، در جنوب از ارتفاعات كوه بادله تا نكا و زارم رود و از سمت غرب از نكا و زارم رود تا رودخانه زارم رود ، كشيده شده است.مصوبه ياد شده 2 خرداد 87 از سوي پرويز داودي، معاون اول رييس جمهور براي اجرا ابلاغ شد.(23خرداد1387-ایرنا )
دوم - مشاهدات کانون دیده بانان زمین
v درختانی از جنگل های قدیمی ، گلها و شکوفه های بهاری و... که برای لحظاتی کدورت تخریب ها را از ذهن می زدود نظیر :
درختان کهن از نوع پلت – کرکو- آزاد- بلند مازو - شیردار – سرو خزنده - شیردار و ... شکوفه های درخت ولیک –شکوفه های آلوچه ونشید - گلهای زرد زرشک – گون آسای ایرانی-گلهای زیبای اسپرس- گل های زیبای سیلن – گل ها ی زرد بومادران – گلهای بارهنگ- -شقایق - گل های آبی فراموشم مکن - گل های زرد قاصدک بهاری - - گون با گل های بنفش رنگ....
v کوه کنی از سنگ بستر های جنگل های باستانی در پارک ملی پابند
پس از غارت های بزرگ و جنگل خواری های عظیم توسط آستان قدس رضوی ، نکا چوب و دیگر شرکا ، این بار قصد و اراده میراث خواران این مرزو بوم آن است که کوه های البرز را از جا بکنند . بدین ترتیب هر روز بهانه ای برای غارت بستر های حیاتی سرزمین ایران پیدا می شود و اکنون نوبت به صاف کردن کوه ها ی البرز رسیده تا به بهانه پر کردن دریای خزر برای پروژه های مصیبت بار نفتی و فروش و سوداگری از جا کنده شود . حاصل چنین برخورد غیر مسئولانه در این سرزمین آنهم در آسیب پذیر ترین ارتفاعات البرز شرقی ، اهدای بیابان های بیشتر به جای کوهستانهای جنگلی به نسل های آینده است !
v فرو نشست زمین در یک مسیر دو هزار متری در چندین نقطه بدون حتی یک علامت هشدار دهنده!
v گسترش روند بیابان سازی در برخی از نقاط پارک ملی پابندبویژه در ارتفاعاتی که قبلا جنگل زدایی شده است .
v تعریض جاده به شکل وحشیانه و تخریب های بسیار هولناک
v سیل و رانش زمین و بسته بودن برخی راه های فرعی در جنوب شرق پارک ملی پابند به علت سیل
v جنگل کاری با درختان کاج بجای جنگل های پهن برگ هیرکانی
v تابلو هایی که مشاهده شد و تابلوهایی که مشاهده نشد
هیچ تابلویی نبود که دستکم ابتدا و انتهای این پارک ملی را مشخص کند ، محدوده پارک را نشان دهد ، اطلاعاتی در مورد این پارک ملی بدهد و یا ستون نماد هایی که حدود پارک را نشانه گذاری کند و یا کیوسک های نگهبانی محیط بانی . در عوض تابلو های رنگارنگ بنگاه های املاک و فروش زمین به چشم می خورد.( تصاویر ارئه شده )
سوم- برخی رویداد ها و خبر های قابل تامل ( به ترتیب تاریخ ا )
ï سیل (26بهمن 1387- ایرنا )
بخشدارمرکزي نکا : دراثر طغيان دو روز گذشته رودخانه نکا 700 هکتار از اراضي دشت خسارت ديد.... بعد از گذشت سالها از خسارت ناشي از سيل در اثر طغيان رودخانه در سال 1373 در نکا و با توجه به بازسازي مجدد ، طغيان رودخانه نکا همچنان مردم منطقه را تهديدکرده و خسارات مالي و جاني فراواني به دنبال داشته است.
ï طرح تله كابين (16 بهمن-1388-فارس )
سرمايهگذاری شركت فيليپينی در بخش گردشگري و طرح تله كابين - به گزارش خبرگزاري فارس از شهرستان گلوگاه، منصور نوري، نماينده اين شهرستان در هماهنگي و پيگيري فعاليتهاي مربوط به سرمايهگذاري شركت هيلماركس با اشاره به دو دوره حضور سرمايهگذاران خارجي در اين شهرستان ، ظهر امروز در حاشيه حضور سرمايهگذاران شركت هيلماركس اظهار داشت: .... با آشنايي و كمك يكي از ايرانيان مقيم فيليپين كه در شركت هيلماركس آن كشور كار ميكرد، توانستيم مقدمات مذاكرات براي سرمايهگذاري را فراهم كنيم و اين قدم با دعوت از سرمايهگذاران در چهار ماه پيش و بازديد آنها از منطقه حاصل شد. .....نوري با بيان اينكه شركت هيلماركس فيليپين يكي از شركتهاي معتبر دنياست و چين، تايوان و كره جنوبي هم در كنار فيليپين سهامداران شركت هستند، تصريح كرد....طرح تله كابين در سه فاز از جزيره ميانكاله بهشهر تا ارتفاعات يكهزار و پانصدي گلوگاه بهطول بيش از 20 كيلومتر انجام ميشود كه فاز نخست آن از شرق ارتفاعات و بيش از شش كيلومتر است. نوري تصريح كرد: ساخت شهرك تنها معطوف به شهرك ساحلي نيست و اين ساخت و سازها در نقاط مختلف شهرستان انجام ميشود. اين سرمايهگذاري از اهميت بسزايي برخوردار است تا حدي كه معاون اول رئيس جمهور قرار بود در چند روز گذشته در منطقه حضور داشته باشد اما به دليل برنامه كاري در بندرعباس، نتوانست بيايد اما پيام خود را به حجت الاسلام رامين محمود جانلو يكي از اعضاي شوراي شهر رساند و گفت: فراتر از قانون حاضريم به سرمايه گذاران در گلوگاه كمك كنيم.
ï ویلاهای پیش ساخته شرکت فیلیپینی ((اول تیر 1389-ایسنا )
فرماندار گلوگاه : ویلاهای پیش ساخته بر اساس معماری ایرانی توسط شرکت هیلمارکس فیلیپین در گلوگاه ساخته می شود. مظفری در حاشیه بازدید سرمایه گذاران خارجی از طرح های گردشگری شهرستان گلوگاه و جلسه اجرای طرح تله کابین از توسکا چشمه به ساحل دریای آرام گلوگاه، افزود : این سرمایه گذاران با 6 گروه کاری از شرکت هیلمارکس فیلیپین از کشورهای چین و کره جنوبی هستند و طی بازدیدی که از طریق بالگرد به دریا ، شبه جزیره میانکاله و جنگل داشته اند این مکان ها را برای اجرای این طرح ها مثبت ارزیابی کردند. افرن کانلاس رئیس شرکت هیلمارکس نیز در این خصوص اظهار کرد: زمینی به مساحت یکصد هکتار برای طرح ساخت ویلا در نظر گرفته شد .
وی اعتبار اولیه برای اجرای این طرح را 150 تا 200 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت : ما با مشورت با چند شرکت خارجی این طرح ها را اجرایی و آغاز خواهیم کرد.کانون دیده بانان زمین معتقد است نصب تله کابین در این منطقه نظیر تله کابین نمک آبرود و تله کابین رامسر با هجوم گردشگر و سوداگری زمین و تشویق گردشگری فله ای ، این منطقه نیز به سرنوشت مناطق ذکر شده دچار خواهد شد . نابود ی جنگل های باقی مانده را در پی خواهد داشت .
ï- آتش سوز ی درجنگل (11 آذر 1389 –خبرگزاری مهر )
آتش سوزی به جنگل های گلوگاه مازندران رسید..... عباس علی نوبخت، مدیرکل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری نیز با اشاره به اینکه میزان آتش سوزی صورت گرفته در منطقه در دست بررسی است اظهار داشت: به واسطه صعب العبور بودن جاده و تاریکی شب ( گویا نور آتش سوزی کافی نبوده و چراغ قوه ای هم در دسترس نبوده است ) ، امکان مهار آتش از سوی ماموران با سختی مواجه است.
ï- آتش سوز ی درجنگل (22 آذر 1389- خبرگزاری مهر )
شعله های آتش که برای چندمین بار در 15 روز اخیر در مناطقی از مازندران زبانه کشید، همچنان جنگل های گلوگاه را می سوزاند. به گزارش خبرنگار مهر در گلوگاه، این بار آتش سوزی در جنگل های منطقه "ممشی و ارات بن " شعله ور شد......برای اطفاء حریق در مناطق صعب العبور گلوگاه بالگرد درخواست شده که هنوز به منطقه اعزام نشده است. جنگل های گلستان، مازندران و گیلان در یک ماه اخیر به کانون آتش سوزی های بی امان در کشور تبدیل شده است.
ï-اختصاص آب پارک ملی به یک شرکت سنگ( 21 خرداد 1390 )
آقای البرزی فرماندار شهرستان بهشهر باتفاق تعدادی از روسای ادارات شهرستان ضمن بازدید پروژه های در حال انجام با رئيس شوراي روستاي كليا مقرر شد آب مورد نياز « شركت تميشه سنگ» مستقر در « كليا» از منابع آبي روستا تامين شود..........
ï-رانش مناطق مختلف كوهستانی و جنگلی استان(مازندران ) به ویژه در هزار جریب نكا ، دو دانگه و چهار دانگه ( 27 اسفند 1390 -ایرنا )
هاشمی معاون امور عمرانی استاندار مازندران: در دو ماهه اخیر چندین بار رانش زمین در مناطق مختلف كوهستانی و جنگلی استان به ویژه در هزار جریب نكا ، دو دانگه و چهار دانگه ساری ، آغوز دره گلوگاه ، روستاهای كوهستانی بلده نور ، بندپی غربی و شرقی بابل رخ داده است كه مردم منطقه را با نگرانی مواجه كرد. هاشمی گفت: رانش زمین زندگی مردم منطقه هزار جریب نكا را در دسترسی به روستاهای پایین دست به ویژه در حمل و نقل فلج كرده است......وی با بیان اینكه در حال حاضر مسدود شدن راههای ارتباطی با رانش زمین در مناطق كوهستانی و جنگلی به عنوان یك تهدید جدی مطرح است ، ادامه داد: وجود 82 نقطه رانشی در استان نگرانی روستاییان بالا دست را دو چندان كرده است.
***
کانون دیده بانان زمین : ادامه روند نابود سازی باقی مانده جنگل های هیرکانی و کوه کنی های بی مهابا جز سیلاب های مخرب و برهم زدن هرچه بیشتر تعادل طبیعی منطقه نتیجه ای ندارد !
چهارم - 380 تصویر در قالب 6 مجموعه تصویری از پارک ملی پابند
مجموعه اول : چشم انداز هایی از برخی فضا های جغرافیایی و جنگل های باستانی بر جای مانده پارک ملی پابند
مجموعه دوم : تصاویری از درختان بجامانده ، گل های بهاری وگونه های علفی
مجموعه سوم : تصاویری از غارت بزرگ جنگل های هیرکانی میراث طبیعی نسل ها
مجموعه چهارم : تصاویری چند از اشکال بارز بیابانی، پیامد جنگل زدایی در پارک ملی پابند
مجموعه پنجم : تصاویری چند از آثار کوه خواری و معدن کاوی در پارک ملی پابند
مجموعه ششم : تصاویری چند از فرونشست زمین ، زمین لغزش و فرسایش های آبی شدید در پارک ملی پابند ناشی از جنگل زدایی
مجموعه هفتم : چشم انداز های روستایی در پارک ملی پابند
*****
1 از 50